SEIKLUSED SILMAPIIRIL

Lõvikutsikas ja Hiireke

SEIKLUSED JALGRATTAGA
PIIRKOND: TALLINN
SIHTKOHT: KOPLI (1 osa)
Teekonna pikkus: 11,1 km.

Lõvikutsikas ja Ruuduke on 2011 aastal vedanud jalgrattad Tallinna, ning siit Pelgurannast Politsei maja eest algavad meie selleaastased jalgratta seiklused.

Koht rattaga sõitmiseks on ideaalne, siin on mitu parki, promenaad, rattateed mis viivad Piritalt läbi Kopli Tabasallu välja.

Me plaanime võtta läbi kõik Tallinna linnaosad. Täna alustame sellest kõige lähemast paigast KOPLI. Kopli paikneb nagu Pelgurannagi PÕHJA – TALLINNA LINNAOSAS.

PELGURANNA

Sõites Politsei maja juurest mööda Kolde Puiesteed Stroomi ranna suunas, on vasakut kätt uhke majade park – ning ma tean täpselt et vähem kui 5 aastat tagasi laius seal uhke metsatukk.

STROOMI RAND

Stroomi rand on paras koht paljudele, seal käivad vanemad inimesed, nooremad inimesed. Eriti palju kohtab seal luikesid ja muid teisi mereelukaid. Stroomi rand ja Stroomi park on ideaalsed kohad rulluiskudega sõitmiseks ja muidu jalutamiseks. Suveti on Stroomi ranna ümbrus täis inimesi kes on end siruli liivale visanud ja aeg – ajalt mereveest jahutust otsivad.

KOPLI KALMISTU PARK

Kirjade järgi oli hiljuti Kopli kalmitu pargis hauad, hauakivid jne. Nüüd kohtab seal ainult üht firmat, kes valmistab hauakive, kuid park on tehtud toredaks vabaaja veetmise paigaks, kus on purskkaev, istumiskohad ja veel mitmed muud toredad atraktsioonid.

Koplis on ka teine park, sõites endisest Sepa kauplusest mööda, kus üle päeva kella 13 – 14 –ni kainetele kodututele suppi jagatakse. See teine park meeldib meile, kui ürgsete looduse otsijatele isegi tsipa rohkem, sest seal pole liialt inimkätt näha, vaid ikka naturaalne loodus.

KOPLI LIINID

Seal kus lõpeb trolli ja trammi tee, algavad Kopli liinid.

See piirkond on juba ammu linnaisadel pinnuks silmas olnud. Neid kordi kui Võsa Peeter , kes mikrofoniga veel Politseikroonikat tegi – seal käis polnud mitte teps vähe, üks maja ja teine maja ning isegi kuulda oli et veel mitmed majad talvetulekul süttisid kui säraküünlad.

Aga jah, selle kandi inimesed on aretajatele jalgu jäänud, sest viimased lubasid end viia sealt ära jalad ees, ning matta koos majadega.

Aga ka mina, kes olen mereääres üles kasvanud – tõsi Saaremaa randades, siis hea meelega koliks Koli liinidele elama. Sest seal on kõik korda tehtud! Meri jala ulatuses, hommikul karjub loodusehääl kajakas kõrva. Elada keset linna, mere ääres – see on paljude unistus.

Oma teekonnaga jätkasime mööda Kopli tänavat Sitsi suunas. Ka sealt leidsime mitmed toredad kaasaegsed majad ja pargid.

Lõvikutsikas ja ruuduke jätkavad oma teekonda kergliiklusega rajal peagi, vahepeal lihtsalt peame pausi – sest me pole mõelnud end kohe sajakilomeetrisele maratonile rakendada.